AKUT hastalıklar neler ?

Munevver

Global Mod
Global Mod
Bir Forum Yazısı Gibi Başlayan Hikâye: “AKUT yok mu?” diye başlayan o gece

O geceyi hiç unutamıyorum. Sıradan bir forum başlığı gibi açılan bir cümle, aslında bir hayatın nasıl değiştiğini anlatıyordu: “AKUT yok mu?”

Ben yazmaya başladığımda sadece içimi dökmek istiyordum. Ama gelen yanıtlar, bir ekranın ötesinde gerçek insanların, gerçek hayatların birbirine dokunduğunu gösterdi. O gün, bir deprem haberiyle sarsılan küçük bir ilçede, iletişim neredeyse tamamen kopmuştu. Elektrikler yoktu, telefonlar çekmiyordu. Ve herkes aynı soruyu soruyordu: “Arama kurtarma ekibi ulaştı mı?”

Karanlığın İçinde Bir Ses: Umut Arayışı

İlk gelen bilgi kırıntıları, enkaz altında kalan bir apartmandan bahsediyordu. Binanın alt katında yaşayan yaşlı bir çift, üst katında yeni evli bir çift ve çocukları… Her biri farklı hayatlar, ama aynı beton yığınında kesişmişti.

O sırada sahada çalışan ekipler arasında AKUT Arama Kurtarma Derneği gönüllüleri de vardı. Resmî ekiplerle birlikte koordinasyon kurmaya çalışıyorlardı. Ama en büyük sorun sadece yıkım değildi; bilgi eksikliği, düzensizlik ve zamanın acımasızlığıydı.

Forumda yazan biri şöyle demişti:

“Eğer bir ekip daha gelse, belki 10 dakika içinde bir sesi daha net duyacağız.”

O cümle bile tek başına bir umut gibi yayılmıştı.

Farklı Zihinler, Aynı Amaç: Çözüm ve Bağ Kurma

Sahadaki ekiplerin içinde farklı yaklaşımlar hemen dikkat çekiyordu. Erkek gönüllülerden biri, mühendislik geçmişiyle tamamen yapısal analize odaklanmıştı. Enkazın hangi açıdan çökeceğini hesaplıyor, en güvenli giriş noktasını belirlemeye çalışıyordu. Onun için mesele “nasıl daha hızlı girilir?” sorusuydu.

Yanında çalışan bir kadın gönüllü ise sürekli iletişim kuruyordu. Enkaz başındaki aile üyeleriyle konuşuyor, panik halini azaltmaya çalışıyor, içeride olabilecek kişilerin hikâyelerini öğreniyordu. “Orada kim var?” sorusunu sadece isim değil, bağ kurarak anlamlandırıyordu. Çünkü biliyordu ki bir sesin moral gücü, bazen bir cihaz kadar önemliydi.

Bir noktada ikisi arasında kısa bir tartışma oldu:

– “Önce yapıyı güvenli hale getirmeliyiz.”

– “Ama içerideki insanların sesini daha net duymamız gerekiyor.”

Bu çatışma bir gerilim gibi görünse de aslında tamamlayıcıydı. Çünkü biri sistemi, diğeri insanı temsil ediyordu. Ve gerçek kurtarma operasyonları, bu iki bakış açısının birleşimiyle mümkün oluyordu.

Tarihsel Arka Plan: Bir Gönüllülük Hareketinin Doğuşu

Bu tür sahneler Türkiye’de ilk kez yaşanmıyordu. Özellikle 1999 Marmara Depremi sonrasında, organize arama kurtarma ihtiyacı çok daha net bir şekilde ortaya çıkmıştı. O dönemde gönüllülük esasına dayalı ekipler, profesyonel bir yapıya dönüşme ihtiyacı hissetmişti. İşte bu dönüşümün önemli parçalarından biri AKUT Arama Kurtarma Derneği olmuştu.

Zamanla sadece Türkiye’de değil, uluslararası operasyonlarda da yer alan bu yapı, afet bilincinin toplum içinde yayılmasına katkı sağladı. Ancak en önemli değişim teknikten çok kültürdü: “yardım etmek bir refleks değil, organize bir sorumluluk olmalı” fikri.

Forumda bunu hatırlatan bir kullanıcı şöyle yazmıştı:

“Biz hep ‘biri gelir kurtarır’ diye düşündük. Ama aslında ‘birileri hazır olmalı’ gerçeğini geç öğrendik.”

Enkaz Başında Geçen Dakikalar: Zamanın Ağırlığı

Gece ilerledikçe ekipler daha sessiz çalışmaya başladı. Gürültü azalınca en küçük ses bile anlam kazandı. Bir metalin sürtünmesi, bir taşın düşmesi, hatta bir nefes…

Kadın gönüllü, enkazın kenarında bir çocuğun oyuncak ayakkabısını bulduğunda bir an durdu. Onu ailesine vermedi hemen. Önce sessizce temizledi. Çünkü bazen gerçek destek, büyük hareketlerden değil, küçük bir saygı anından doğuyordu.

Erkek ekip lideri ise aynı anda risk analizini güncelliyordu. “Şu kolon kırılırsa tüm alan çöker” diyordu. Ama onun da gözleri sürekli çevredeki insanlardaydı.

İki yaklaşım da aynı yere çıkıyordu: hayatta kalmak ve yaşatmak.

Forumun İçinden Gelen Soru: Biz Ne Öğrendik?

O gece forumda en çok tartışılan konu teknik başarı değil, insan davranışıydı.

Bir kullanıcı şöyle yazdı:

“Deprem değil, hazırlıksızlık öldürüyor olabilir mi?”

Başka biri ekledi:

“Bir ekip gelene kadar geçen sürede biz ne yapıyoruz?”

Bu sorular, sadece afet anını değil, toplumsal bilinç seviyesini de sorguluyordu.

Çünkü mesele sadece kurtarma ekipleri değildi; bina güvenliği, şehir planlaması, eğitim ve hatta komşuluk ilişkileri bile bu zincirin parçasıydı.

Sonuç Yerine: Sessiz Bir Hatırlatma

Sabah olduğunda enkazdan birkaç kişi sağ çıkarılmıştı. Her biri için saatler, dakikalara sıkışmıştı. Ekipler yorgundu ama bir şey değişmişti: birlikte çalışmanın gücü daha görünür hale gelmişti.

O gün anladım ki “AKUT yok mu?” sorusu sadece bir yardım çağrısı değildi. Aynı zamanda bir toplumun kendi hazırlığını, dayanışmasını ve reflekslerini sorgulayan bir aynaydı.

Ve belki de en önemli soru hâlâ geçerliliğini koruyordu:

“Biz, bir sonraki an için gerçekten hazır mıyız?”