Jankar, Malshira'nın meclis teklifine hazırlanırken kast belgesi tartışması alevleniyor

hulya

New member
29 Ekim 2024 08:48 IST

Uttam Jankar'ın yaklaşan genel seçimlerde Malshiras'tan adaylığının duyurulması, onun kastı konusunda uzun süredir devam eden tartışmayı yeniden alevlendirdi

Pune: Uttam Jankar'ın yaklaşan meclis seçimleri için Malshiras'tan adaylığının duyurulması, kastı konusunda uzun süredir devam eden tartışmayı yeniden alevlendirdi. Dhangar topluluğunun önde gelen liderlerinden biri olan Jankar, seçimlere Sharad Pawar liderliğindeki Milliyetçi Kongre Partisi'nin (Sharadchandra Pawar) adayı olarak katılıyor ancak Malshiras'ın Planlı Kastlara (SC) ayrılması nedeniyle engellerle karşılaşıyor.

Uttam Jankar'ın yaklaşan genel seçimlerde Malshiras'tan adaylığının duyurulması, onun kastı konusunda uzun süredir devam eden tartışmayı yeniden alevlendirdi. (HT)

NCP (SP), Jankar'ın adaylığını Solapur bölgesindeki Malshiras koltuğundan duyurdu. Temel sorun Jankar'ın kast geçerliliğinde yatmaktadır; Şu anda Hindu Khatik kast sertifikasına sahip olması, ayrılmış koltuğa katılmaya uygunluğu konusunda soru işaretleri yaratıyor. Kast meselesi ilk kez 2014 genel seçimlerinde, yerel milletvekili Rajendra Dolas'ın itirazlarının ardından seçim yetkilileri tarafından kast geçerlilik belgesinin geçersiz ilan edilmesiyle inceleme altına alındı.

Jankar, 2019'da Yüksek Mahkeme'ye başvurarak seçimlere katılmasına izin verdi. Daha sonra Bharatiya Janata Partisi'nden (BJP) Ram Satpute'ye 2.500'den fazla oyla yenildi. Jankar'ın 2008 öncesinde OBC (Diğer Geri Kategori) yerel seçimlerine katıldığı yönünde iddialar ortaya çıktı. Ancak 2008'deki sınırlamanın ardından Malshiras'ın SC'ye ayrılmasıyla Jankar, yarışma için SC sertifikası aldı.

Jankar şunları söyledi: “Ne zaman yarışmaya karar versem, bu konu rakipler tarafından kasıtlı olarak büyütülüyor. SC kategorisinde toplam 59 kast var ve ben de onlardan birine aitim. Bu zorluklar beni endişelendirmiyor çünkü rakiplerin bana karşı başka bir sorunu yok.”

Bu arada BJP, Malshiras koltuğuna milletvekili Ram Satpute'u aday gösterdi. Daha önce Solapur'daki Lok Sabha anketlerinde Kongre adayı Praniti Shinde'ye karşı kaybeden Satpute, 2019'da etkili Mohite Patil ailesi tarafından destekleniyordu. Ancak Mohite-Patil o zamandan beri NCP'ye (SP) katıldı, bu da Satpute'un koltuğunu korumak için tabandan gelen çabalara daha fazla güvenmek zorunda kalacağı anlamına geliyor.

Yerel siyasi analistler, Jankar'ın adaylığının ve kast sertifikasıyla ilgili tartışmanın Malshiras'taki seçmenlerin duygularını etkileyebileceğine ve Maharashtra'nın siyasi ortamında kast temsiliyle ilgili daha geniş soruları gündeme getirebileceğine inanıyor. Jankar seçim kampanyasına başlarken kast üyeliğini açıklığa kavuşturmak kampanyasının başarısı açısından hayati önem taşıyabilir.

Siyasi ortam giderek gerginleşirken, seçim yetkililerinin Jankar'ın kast sertifikası vakasını ve bunun Malshiras'taki seçim süreci üzerindeki olası etkisini nasıl ele alacağına dair dikkatler sürüyor.

Daha fazlasını gör