Rehber Öğretmen Belleticilik Yapabilir Mi ?

Emre

New member
Rehber Öğretmen Belleticilik Yapabilir mi?

Rehber öğretmenler, eğitim sisteminde önemli bir role sahip olup öğrencilerin akademik, sosyal ve psikolojik gelişimlerine destek olurlar. Ancak bazı durumlarda, özellikle yatılı okullarda, rehber öğretmenlerin belleticilik görevi üstlenip üstlenemeyeceği konusu gündeme gelmektedir. Bu makalede, rehber öğretmenlerin belleticilik yapıp yapamayacağına dair yönetmeliklerdeki hükümler, görev tanımları ve uygulamadaki farklılıklar ele alınacaktır.

Belleticilik Nedir?

Belleticilik, yatılı okullarda öğrencilere rehberlik etmek, onların düzenli bir şekilde günlük hayatlarını sürdürmelerini sağlamak ve okulun belirlediği kurallar çerçevesinde onların güvenliğini temin etmek amacıyla öğretmenlere verilen bir ek görevdir. Bu görevi üstlenen öğretmenlere "belletici öğretmen" denir.

Belleticilik görevleri genellikle şunları içerir:

- Öğrencilerin yatakhane düzeninden sorumlu olmak

- Öğrencilerin etüt saatlerinde ders çalışmasını sağlamak

- Öğrencilerin uyku düzenini takip etmek

- Okul kurallarının uygulanmasını sağlamak

- Öğrencilerin kişisel ve sosyal gelişimlerine destek olmak

Rehber Öğretmenlerin Görev Tanımı ve Yönetmeliklere Göre Durum

Rehber öğretmenler, Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından belirlenen rehberlik hizmetleri çerçevesinde çalışırlar. Temel görevleri, öğrencilerin akademik başarısını artırmanın yanı sıra, onların psikososyal gelişimlerini desteklemek, eğitim hayatında karşılaştıkları sorunları çözmelerine yardımcı olmak ve bireysel farklılıklarını dikkate alarak rehberlik etmektir.

Millî Eğitim Bakanlığı Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yönetmeliği'ne göre rehber öğretmenlerin görevleri şunlardır:

- Öğrencilerin bireysel ve grup rehberliği hizmetlerinden yararlanmasını sağlamak

- Öğrencilerin sosyal, duygusal ve akademik gelişimini desteklemek

- Özel eğitime ihtiyacı olan öğrenciler için destek sağlamak

- Öğrencilerin mesleki yönelimlerini belirlemelerine yardımcı olmak

- Kriz durumlarında psikososyal destek sunmak

Bu görevler doğrultusunda rehber öğretmenler, diğer branş öğretmenlerinden farklı bir iş yüküne sahiptir ve ders saatleri dışında da öğrencilere psikolojik destek vermeye devam ederler.

Rehber Öğretmenler Belleticilik Yapabilir mi?

Mevcut yönetmeliklere göre rehber öğretmenlerin belleticilik görevi yapmaları uygun görülmemektedir. Bunun temel nedenleri şunlardır:

1. Görev Tanımlarının Farklı Olması: Rehber öğretmenlerin asli görevi psikolojik danışma ve rehberlik hizmeti sunmaktır. Belleticilik ise öğrencilerin düzenini sağlama ve denetleme gibi idari sorumlulukları içermektedir.

2. Tarafsızlık İlkesi: Rehber öğretmenlerin rehberlik hizmetlerinde öğrencilere tarafsız bir şekilde yaklaşması gerekmektedir. Belleticilik görevi, öğrencilerle otorite ilişkisi kurulmasını gerektirdiğinden, rehber öğretmenlerin tarafsızlığını zedeleyebilir.

3. Psikolojik Destek Sorumluluğu: Rehber öğretmenler, öğrencilerin duygusal ve akademik sorunlarıyla ilgilenmekle yükümlüdür. Belleticilik gibi idari bir görev, onların asıl görevlerine odaklanmasını zorlaştırabilir.

4. MEB Mevzuatı: MEB'in ilgili yönetmeliklerinde rehber öğretmenlerin belleticilik yapması gerektiğine dair herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Ayrıca rehber öğretmenlerin ders dışı saatlerde nöbet tutmaması gerektiği belirtilmiştir.

Bu nedenlerle, rehber öğretmenlerin belleticilik görevi yapmaları hem görev tanımları hem de etik ilkeler açısından uygun görülmemektedir.

Rehber Öğretmenlerin Belleticilik Yapması Zorunlu Tutulabilir mi?

Bazı okullarda, özellikle öğretmen sayısının yetersiz olduğu yatılı okullarda, rehber öğretmenlere belleticilik görevi verilmek istendiği görülmektedir. Ancak bu durum, mevzuata aykırıdır ve rehber öğretmenlerin asli görevlerini aksatmasına neden olabilir. Rehber öğretmenler, bu tür bir görevi kabul etmeme hakkına sahiptirler ve durumu okul idaresine ya da ilgili eğitim müfettişlerine bildirebilirler.

Rehber Öğretmenlerin Belleticilik Yapması Hangi Sakıncaları Doğurabilir?

Eğer rehber öğretmenlere belleticilik görevi verilirse, şu gibi sakıncalar ortaya çıkabilir:

- Rehber öğretmenlerin asıl görevleri aksayabilir.

- Öğrencilerle kurdukları güven ilişkisi zarar görebilir.

- Psikolojik destek sunma süreçleri etkilenebilir.

- Mesleki etik kurallara aykırı bir durum oluşabilir.

- Tarafsızlık ilkesi zarar görebilir ve rehber öğretmene duyulan güven azalabilir.

Rehber Öğretmenlerin Belleticilik Yapmasına Dair Sık Sorulan Sorular

1. Rehber öğretmenler nöbet tutar mı?

Hayır, Millî Eğitim Bakanlığı mevzuatına göre rehber öğretmenler nöbet tutmaz. Çünkü onların görevi, öğrencilere rehberlik ve psikolojik destek sunmaktır.

2. Rehber öğretmenler derslere girer mi?

Rehber öğretmenler, kendi alanlarıyla ilgili rehberlik derslerini verebilirler. Ancak branş öğretmenleri gibi düzenli bir ders yükleri yoktur.

3. Rehber öğretmenler belletici öğretmen olarak görevlendirilebilir mi?

Hayır, rehber öğretmenlerin belleticilik yapması uygun değildir. Mevzuata göre belleticilik, sınıf veya branş öğretmenleri tarafından yapılmalıdır.

4. Okul yönetimi rehber öğretmene belleticilik görevi verebilir mi?

Hayır, okul yönetimi rehber öğretmene bu görevi zorunlu kılamaz. Rehber öğretmenler, meslek tanımları dışında bir görevlendirmeye tabi tutulamazlar.

5. Rehber öğretmen belleticilik yaparsa yasal bir sorun yaşar mı?

Yasal olarak rehber öğretmenlerin belleticilik yapması uygun olmadığından, bir sorun yaşanması durumunda öğretmenler hukuki haklarını kullanabilirler.

Sonuç

Rehber öğretmenler, eğitim sisteminde önemli bir role sahiptir ve görevleri öğrencilerin psikolojik, sosyal ve akademik gelişimlerini desteklemektir. Mevzuata göre rehber öğretmenlerin belleticilik yapmaları uygun değildir ve böyle bir görevlendirme, onların asıl görevlerini aksatabilir. Bu nedenle, rehber öğretmenlerin belleticilik görevi üstlenmesi yerine, asli görevleri olan rehberlik hizmetlerine odaklanmaları hem öğrenciler hem de eğitim sistemi açısından daha sağlıklı bir yaklaşım olacaktır.