Vezne ne yapar ?

Simge

New member
Veznenin Sırrı: Bir Günün Hikâyesi

Merhaba sevgili forumdaşlar, bugün sizlerle ilginç bir hikâye paylaşmak istiyorum. Hepimizin zaman zaman karşılaştığı, ama belki de çoğumuzun göz ardı ettiği bir konu... Bir vezne memurunun gözünden hayat, sorumluluklar ve insan ilişkileri. Bu yazıyı paylaşırken, birkaç küçük ayrıntıyı sizlerle düşündürmek istiyorum. Umuyorum ki, hepinizin içinde bir parça bu hikâyeye dokunan bir şeyler vardır.

Gizemli Bir Gün: Ahmet ve Elif

Bir bankanın veznesinde işler çoğunlukla rutin ilerlerdi. Ahmet, 32 yaşında, çözüm odaklı, her şeyin planlı ve düzenli olması gerektiğine inanan bir adamdı. Her sabah saat 8:30’da ofiste yerini alır, bilgisayarını açar ve gelen müşterilerin işlemlerini tek tek düzenlemeye başlardı. Her şeyin bir yolu vardı ve Ahmet, her yolun en kısa ve etkili olanını bulmayı iyi bilirdi.

Bir sabah, yoğun bir iş günü başlamadan önce, vezne sırasına Elif geldi. Elif, bankada yeni işe başlayan, empatik yaklaşımıyla bilinen bir kadındı. Her müşteriyle ilgilenirken sadece işlemi değil, o anki ruh halini de okumaya çalışıyordu. İşte bu, Ahmet’in gözünden bakıldığında fazlasıyla gereksiz bir yaklaşım gibi görünüyordu. “İşler daha hızlı ve verimli olurdu, neden her zaman bu kadar duygusal oluyorsun?” diye düşünüyordu Ahmet.

Elif, sırası gelen her müşterinin ihtiyacını sadece parasal anlamda değil, ruhsal anlamda da anlamaya çalışıyordu. Bu yaklaşım, çoğu zaman onun daha fazla zaman harcamasına ve bazen işleri yavaşlatmasına neden oluyordu. Ancak Elif, hiç umurunda değildi. O, her bireyin bir hikâye taşıdığını ve her işlemde bir parça insanlık bulunduğunu biliyordu.

Bir gün, yoğun bir sabahın ortasında, Ahmet Elif’e yaklaşarak:

“Beni anlamıyor musun, Elif? Zaman gerçekten çok değerli, bu kadar duraksamak işlerimizi yavaşlatıyor. Sonuçta bu bir iş, her şeyin daha hızlı çözülmesi gerek.”

Elif, gülümseyerek başını salladı. “Ahmet, insanlar sadece işlem yapmıyorlar. İçlerinde binlerce düşünce var, belki de biz onlara dokunduğumuzda hayatlarını değiştirebiliriz. Biraz daha sabırlı olmalısın.”

Bir Tesadüf: Veznenin Gerçek Yüzü

Ahmet, bazen Elif’in yaklaşımlarını anlamakta zorlanıyordu. Bu sabah da yine işler sıkışmıştı ve birikmiş dosyalar bir kenara yığılmaya başlamıştı. Tam o sırada, içeri bir adam girdi. Yaşı ilerlemiş, cebinden birkaç kağıt parçası çıkartan biriydi. Ahmet, bilgisayarının ekranına odaklanarak adamın işlemi için gerekli evrakları hazırlamaya başladı.

Ancak Elif, adamın kağıtlarını alırken dikkatle gözlerine baktı. Yavaşça gülümsedi ve “Sizi anlıyorum, her şey yolunda olacak” diyerek bir şeyler mırıldandı. Adamın yüzünde, kocaman bir rahatlama belirdi.

Ahmet, Elif’in bu yaklaşımını yine anlamamıştı. “Bütün bu duygusal tavırlar sadece bir kayıp, bir kayıp zamanı ifade ediyor,” diye düşünüyordu. Ancak, bir süre sonra Elif’in sakinliğiyle adamın görünüşte kaybolan stresinin yerine huzurun oturduğunu fark etti.

İşte o an, Ahmet’in zihninde bir şeyler değişmeye başladı. O, sadece doğru formüle sahip olan işlem sırasını değil, bir insanın kalbine dokunmayı da öğrenmeliydi. Elif, aslında her zaman doğru olanı yapıyordu. Zaman içinde, Ahmet için bile bir ders haline geldi bu. İnsanlar sadece para işlemi yapmazlardı, onlar birer hikâyediler, her işlemde bir yudum güven, bir parça empati taşıyorlardı.

Geriye Dönüş: Bir Sonuç, Bir Başlangıç

O günden sonra, Ahmet ve Elif’in birlikte çalışmaları daha uyumlu hale geldi. Ahmet, işlerini yaparken daha dikkatli, daha sakin ve empatik bir yaklaşım geliştirdi. Elif ise Ahmet’in çözüm odaklı düşüncelerinden beslenerek, daha verimli çalışmayı öğrendi. İki farklı yaklaşımın, bir yerde birleşebileceğini ve birlikte daha güçlü hale gelebileceklerini keşfettiler.

O sabah Ahmet, bir işlemi bitirip müşterisini gönderirken bir kez daha Elif’in bakış açısını düşündü. “Bazen çözüm, duygulardan geçiyor,” diye mırıldandı kendi kendine. Elif ise ona dönerek, “Bazen de hız, doğru anı kaçırmaktan daha kötü olur,” dedi gülümseyerek.

Bu hikâye, bana göre her birimiz için bir ders taşıyor. Ahmet’in çözüm odaklı yaklaşımı ve Elif’in empatik bakış açısı, aslında işin özüdür. Her birey bir puzzle’ın parçası, her işlem bir duygusal bağlantı taşıyor. Banka veznesi, sadece para değişimi değil, insanların kalbiyle yaptıkları bir alışveriştir.

Siz Ne Düşünüyorsunuz?

Peki ya siz? Bu iki farklı yaklaşımı nasıl değerlendiriyorsunuz? Çözüm odaklılık mı yoksa empati mi daha önemli? Yorumlarınızı bekliyorum, hep birlikte daha fazla keşfedelim!