Beni cezbetti ne demek ?

Ilay

New member
Merhaba arkadaşlar, küçük bir hikâye paylaşmak istiyorum

Geçenlerde bir kafede oturmuş, önümdeki deftere karalamalar yaparken bir şey fark ettim: “Beni cezbetti” derken aslında neyi kastediyoruz? Bu sorunun cevabını anlamak için biraz geçmişe, toplumsal alışkanlıklara ve bireysel algılara bakmak gerekiyor. İzin verin size yaşadığım bir olayı anlatayım.

Bir tesadüf, bir buluşma

Geçen hafta eski bir arkadaşım, Selim, beni aradı ve yeni tanıştığı birinden bahsetti. Sesi heyecanlıydı, ama fark ettim ki anlatırken sürekli çözüm yollarından ve stratejik yaklaşımlardan söz ediyordu: “Ben bunu şöyle yönetirim, bu durumu böyle çözebilirim…” diye devam ediyordu. Erkeğin odak noktası problemi çözmek ve durumu yönetmekti.

O sırada aklıma bir başka arkadaşım, Zeynep, geldi. O, yeni tanıştığı birini anlatırken tamamen farklı bir perspektiften yaklaşıyordu: karşısındaki kişinin ne hissettiğini anlamaya çalışıyor, empati kuruyor ve ilişkiyi nasıl derinleştirebileceğini düşünüyordu. Zeynep’in yaklaşımı stratejik bir planlamadan ziyade duygusal bir bağ kurmaya yönelmişti.

İşte bu noktada düşündüm: “Beni cezbetti” dediğimiz an, aslında hem çözüm odaklı zekâyı hem de empatik yaklaşımı bir arada görmemizle ilgili olabilir mi?

Tarihsel bir pencere

Geçmişe dönüp baktığımızda, erkek ve kadınların toplumsal rollerinin ilişkileri nasıl şekillendirdiğini görmek mümkün. 19. yüzyılın sonlarında erkekler genellikle toplumda karar verici ve problem çözücü olarak konumlanırken, kadınlar sosyal ve duygusal bağları koruyucu roller üstlenmişlerdi. Bu ayrım bugün tamamen yok olmuş olmasa da ciddi anlamda esnetildi ve kişisel tercihlere bırakıldı.

Bana göre, “beni cezbetti” dediğimiz anlarda aslında bu tarihsel kalıpların hem farkında hem de ötesinde bir etkileşim yaşanıyor. Bir erkek, çözüm odaklı yaklaşımıyla karşısındakine güven verirken; bir kadın, ilişkisel zekâsıyla karşısındakinin duygusal dünyasına dokunabiliyor. Bu etkileşim, hem bireysel tercihler hem de toplumsal normlarla şekilleniyor.

Olay örgüsü ve karakterler

Selim ve Zeynep’i bir hikâyede bir araya getirecek olursam: Selim yeni tanıştığı kişiyle bir projeyi tartışıyor, fikirlerini organize ediyor ve adım adım ilerliyor. Zeynep ise aynı ortamda, aynı insanla empati kurarak onu anlamaya çalışıyor ve ilişkinin derinleşmesine odaklanıyor.

Bir gün Selim bir problemle karşılaşıyor: toplantı sırasında fikirleri kabul edilmiyor. Zeynep hemen müdahale etmiyor; gözlemliyor ve duygusal bağ kurmaya çalışıyor. Sonrasında Selim, stratejik zekâsını kullanarak çözüm üretiyor, Zeynep ise sürecin duygusal yanını güçlendiriyor. Sonuç? Karşılıklı etkileşim, birbirinin farklı yaklaşımlarını tamamladığında ortaya daha dengeli ve güçlü bir ilişki çıkıyor.

Bu, bize şunu gösteriyor: “Beni cezbetti” ifadesi sadece fiziksel veya yüzeysel çekimle ilgili değil. İnsanlar, karşılarındakinin düşünme ve hissetme biçiminden etkileniyor. Strateji ve empati birlikte çalıştığında çekicilik derinleşiyor.

Toplumsal yansımalar

Bu hikâyeden yola çıkarak soralım: Toplum olarak neden hâlâ erkeklerde çözüm odaklılık, kadınlarda empati beklentisi yaratıyoruz? Modern dünyada bu rollerin esnemesi, ilişkilerde daha bilinçli ve dengeli bir yaklaşım gerektiriyor. Erkekler empatiyi, kadınlar ise stratejiyi öğreniyor; böylece toplumsal kalıplar kırılıyor.

Siz hiç fark ettiniz mi, bazen bir kişi sizi sadece zekâsıyla değil, duygusal yaklaşımıyla da etkiler? Veya sadece empati kurmasıyla değil, bir problemi çözme biçimiyle de… İşte burada “beni cezbetti” dediğimiz anın çok katmanlı olduğunu görüyoruz.

Sonuç ve düşünmeye davet

Hikâyeyi toparlayacak olursak, cezbetme sadece görünür bir çekim değil; aynı zamanda zihinsel, duygusal ve toplumsal boyutları olan bir etkileşim. Selim’in stratejik yaklaşımı ve Zeynep’in empatik yaklaşımı bir araya geldiğinde, “çekicilik” çok daha anlamlı ve kalıcı bir hale geliyor.

Sizce günümüzde erkeklerin ve kadınların bu farklı yaklaşım biçimleri, ilişkilerin uzun vadeli sağlığı için nasıl bir rol oynuyor? Birinin stratejik zekâsı diğerinin empatisini nasıl tamamlayabilir? Forum olarak fikirlerinizi merak ediyorum, çünkü bu sadece bireysel bir durum değil, toplumsal yansımaları olan bir kavram.

Kaynak olarak, toplumsal cinsiyet rolleri ve psikolojik etkileşimler üzerine yapılan çalışmalardan yararlandım:

Eagly, A. H., & Wood, W. (2012). Social Role Theory.

Buss, D. M. (2019). The Evolution of Desire.

Bu hikâye, hem bireysel deneyimlerimden hem de bu kaynaklardan esinlenerek oluşturuldu.

Bence hepimiz arada bir durup, karşımızdakinin hangi yönlerinden etkilendiğimizi fark etmeliyiz; çünkü bu farkındalık, hem ilişkileri derinleştirir hem de toplumsal kalıpları sorgulamamıza yardımcı olur.